Geschiedenis, Shutters opnieuw in Europa ontdekt!

 

 

 

 

Shutters hebben een lange geschiedenis. De oorsprong ligt rond de Middellandse zee, waar men in de tijd van het oude Griekenland op zoek was naar een manier om ruimtes te verduisteren, maar tegelijkertijd goed geventileerd te houden. De eerste Shutters waren van marmer. Zwaar en onbuigbaar, maar wel koel en prachtig om te zien. Later werden ook houten varianten gemaakt. Deze Shutters konden open en dicht en kregen zo een nieuwe functie. Ze boden privacy, beschermden tegen de regen en hielden insecten buiten. Tegelijkertijd werkten de Shutters isolerend en dat maakte ze ook interessant voor de koudere gebieden in Midden Europa.Rond de vijftiende eeuw kregen de ramen voor het eerst glas. Door de prijs van dit product was het vooral de elite die zich dit kon permitteren. Soms werden ramen alleen aan de bovenkant met glas ingelegd en bleef men daaronder Shutters gebruiken. Dit werd een echte trend. Toen glas meer en meer gemeengoed werd, kregen Shutters vooral een decoratieve functie. In Engeland bijvoorbeeld, waren Shutters in de vroege achttiende eeuw het symbool voor stijl. Vooral de elegante, smalle versie was en is populair. Ondertussen namen de eerste Spaanse kolonisten de Shutters mee naar het zuiden van Amerika. Op de katoenplantages zorgden de Shutters met hun brede panelen voor verkoeling en werden erg populair.
En dat zijn ze altijd gebleven. Nu, eeuwen later, is Amerika meer dan ooit het land van de Shutters. Sinds enkele decennia is men in Europa bezig om het product Shutters opnieuw te ontdekken...
HLE shutters heeft jaren geleden op deze ontwikkelingen ingespeeld en is momenteel een van de aanbieders met ruime ervaring in advies en installatie!